Min seneste bog

Datter af skammen
En sanselig beretning om frygtens væsen

Bogen er på 161 sider og er illustreret af mig selv.

Bogen er en sanselig beskrivelse af, hvordan skam og frygten arbejder i os. I bogen kan du læse en del af mine egne personlige sansninger i mine egne sår og smertefelter i livet. De er naturligvis støttet op af mine faglige og professionelle kommentarer. I bogen taler jeg om nogle af de tabuer, vi alle navigerer i, i livet og du stifter bekendtskab med mine tanker omkring bl.a.: Overgangsalder, kraftcenteret, det indre barn, den kloge kone, skyld, skam, frygt, kvindekrop, selvansvarlighed, frygtens sprog og mange andre ting.

DAtter af skammen - en sanselig beretning om frygtens væsen

Uddrag fra bogen

Følelser skal anerkendes. Livsvilkår skal anerkendes. Uanset, hvor mørke, dystre eller urigtige, de end måtte forekomme. Uanset hvor grimme de er. Uanset hvor forskrækkede over dem vi er. Eller uanset om vi gerne vil noget helt andet. Følelser bare er. Grundfølelser er en del af livet. Vi har dem alle. De er forskellige. Men vi har alle grundfølelser.

Giver vi os til at holde dem nede, så undertvinger vi en væsentlig del af os selv eller andre. Der er intet i os eller andre, der ikke skal anerkendes. Og du er aldrig forkert. Aldrig. Du er altid helt rigtig, uanset hvad du føler, så er det rigtigt for dig.

Grundfølelser som vi tænker, vi er nødt til at undertvinge, gemme væk og holde nede, for at kunne være i verden, frembringer skam. Ikke som skyggesider, men som en underliggende følelse i livet. En slags baggrundsmusik eller skrig.

Skam over sig selv er normalt. Men en strøm af skam igennem hele livet er dødeligt. Skam splitter ad. Skam smadrer mennesker. Skam gør at vi aldrig kan slappe af. Skam er det vi spiser, det vi sover (eller ikke sover). Skam er det vi byder os selv, morgen, middag og aften. 24-7-365.

Det modsatte af skam er ikke skamløst. Det modsatte af skam er VÆR-DIG-HED. Værdighed er det, der bygger mennesker. Værdighed er det, der understøtter. Værdighed er den følelse af at være i verden som sig selv og være ok, som vi alle burde have indeni.

Værdighed er dit stillads. Det er det, hele dit hus er bygget af. Det er det, der gør, at du står stærkt i stormen. Det, der gør, at du har en god følelse indeni og har en god følelse af dig selv. Værdighed er din rod. Det er roden på dit livstræ. Du har brug for en stærk rod. Du har brug for at stå stærkt med en følelse af, at du er helt ok, som du er. Hvis du har haft skammen tæt inde på livet, har du brug for at være ekstra omhyggelig med din værdighed, dine grundfølelser og dine livsvilkår, ellers mister du nemt rodfæstet i livet.

Jeg har følt mig som en skiftning. En udenforstående. En andenrangsvare og blev ofte af andre og mig sig selv sat billigt til salg, fordi skammen over at være mig, havde ædt mit rodnet.

Jeg kan, herfra hvor jeg står, overskue 5 generationer af kvindelige blodsbeslægtede. Jeg har hørt deres historier, lige siden jeg som ganske lille blev taget på skødet første gang. Jeg har set og sanset deres liv. Jeg har ladet deres historier ophobe sig i mit system. Jeg har taget deres sandheder, deres skam og frygtens sprog til mig. Jeg har set deres livsmønstre udfolde sig i henholdsvis overansvarlighed og underansvarlighed. Jeg har kopieret, hvad jeg så og mærkede, jeg har sanset, mærket, set og hørt, hvad det har gjort ved mig.

Som voksen har jeg lært, at frygtens sprog er et vi ofte benytter os af alle sammen. Frygtens sprog er for alle, mænd, kvinder, børn og gamle.

Jeg har også lært, at den underliggende musik af skam desværre er meget normal. Mange kvinder har skammen kørende rundt og rundt i deres kroppe. Det er vores lydspor. Skammen er viklet sammen med den kvindelige historie. Den snor sig ind og ud. Det har den gjort, siden Eva blev fristet af slangen, og det er den fortælling, der på andre måder møder os i dag.

Jeg har både set og lært, hvad skammen gør ved os, og jeg har i den grad mærket det selv, og jeg ved, at skam er invaliderende. Den sætter sig som uforklarlige sygdomme, smerter og dårligt liv.

Vis tekst

Ønsker du at bestille bogen?

Du kan bestille bogen lige her. Lav en overførsel på 249 kr. til MobilePay nr. 759246 og udfyld formularen herunder, så sender jeg bogen til dig. Prisen er inklusiv forsendelse med DAO.
Det er naturligvis også muligt at bestille bogen via din boghandler.